Hoe muziek een bijdrage kan leveren aan de productiviteit op de werkvloer

Een leuk artikel over hoe muziek een bijdrage kan leveren aan de productiviteit op de werkvloer.

Muziek luisteren is goed tijdens het werk. Behalve…

Wetenschappers hebben aangetoond hoe muziek kan bijdragen aan productiviteit op de werkvloer. Maar muziek is niet altijd helpend, kijk dus goed naar wanneer je muziek opzet.

Tijdens het leren: niet!
Mensen die leren, moeten informatie analyseren en dingen onthouden. Maar wanneer er muziek op staat, dan gaat er aandacht van de hersenen naar de muziek. En die aandacht kan dan dus niet besteed worden aan het analyseren en onthouden. Gevolg is dat je minder goed leert, of dat je dingen verkeerd onthoudt.
Conclusie: wanneer je op je werk iets moet leren, zet dan de muziek af, vooral als het leren met taal te maken heeft en de muziek ook nog eens songteksten heeft.
In een luide werkomgeving: muziek!
Als je een werkomgeving hebt waarin veel lawaai is, dan moeten je hersenen moeite doen om alle individuele geluiden te horen en daar een coherent geheel van te maken. Dat kost allemaal energie die anders gebruikt kon worden voor het werk. Dit alles heeft invloed op je hormoonstelsel, wat ervoor zorgt dat je nog minder goed je taak kunt uitvoeren, zelfs als de taak niets met leren te maken heeft.
Conclusie: luisteren naar muziek kan in een luide werkomgeving zeker helpen, omdat het een mooi laagje over de (verder) onvoorspelbare input heen legt. En dat maakt je dan weer kalm.
Repetitief werk: muziek!
Mensen die repetitieve taken uitvoeren en daarbij naar muziek luisteren, maken minder fouten en werken sneller. Dit komt doordat muziek zorgt voor het vrijkomen van feelgood neurotransmitters zoals dopamine, serotonine and norepinephrine, die ervoor zorgen dat je blij bent en beter kunt focussen. Dit werkt zelfs voor complexe taken die routineus zijn: daarom luisteren ook chirurgen tijdens operaties regelmatig naar muziek. Bovendien leidt een betere sfeer tot een betere interactie tussen jou en je collega's.
Nieuwe muziek: liever niet.
Als je naar nieuwe muziek luistert, dan brengt de verrassing vaak met zich mee dat je je vrolijk voelt door de dopamine. Het nadeel is dat je dan meer aandacht hebt voor de muziek dan voor de werktaak die je aan het uitvoeren bent.
Tip: zet alleen gouwe ouwe muziek op, dan kan het geen kwaad.
 

Terug naar nieuws
 
 
Specialisme
 
Volg ons op
Facebook
Twitter
Linkedin
 
 
Contact Informatie
Houtzaagmolen 109
2986 GE Ridderkerk
0180 - 422585
info@carrerarecruitment.nl
 
 
Copyright © 2013 Carrera Recruitment BV. All rights reserved. Made by Smart FMS
SitemapDownloadsAlgemene voorwaardenDisclaimer